Nabór na wolne stanowisko pracy w Miejsko-Gminnej Bibliotece Publicznej w Wyśmierzycach

Utworzono dnia 13.01.2020

Miejsko-Gminna Biblioteka Publiczna w Wyśmierzycach

ogłasza nabór na stanowisko:

Młodszy Bibliotekarz / Bibliotekarz / Starszy Bibliotekarz (w zależności od posiadanego stażu i doświadczenia w pracy).

1. Wymagania kwalifikacyjne kandydata

Wymagania konieczne:

• Wykształcenie średnie, mile widziane wyższe humanistyczne: bibliotekoznawstwo, kulturoznawstwo, filologia polska
  • Dobra znajomość literatury i orientacja na rynku wydawniczym
  • Cechy osobowe i umiejętności niezbędne do bezpośredniej pracy z czytelnikiem
  • Biegła znajomość obsługi komputera, urządzeń biurowych oraz pakietu MS Office
  • Pełna zdolność do czynności prawnych oraz korzystanie z pełni praw publicznych
  • Dyspozycyjność, gotowość do stałego podnoszenia kwalifikacji
  • Umiejętność wykorzystywania narzędzi cyfrowych w pracy edukacyjnej

Wymagania dodatkowe:

• Znajomość bibliotecznego programu obsługi zbiorów i czytelników „Mateusz”
  • Znajomość formatu Marc21 dotyczących opracowania książek, filmów oraz audiobooków
  • Umiejętność prowadzenia działań animacyjnych dla różnych grup wiekowych
  • Samodzielność i odpowiedzialność za powierzone zadania
  • Umiejętność pracy w grupie oraz samodzielnej organizacji pracy własnej
  • Skrupulatność, sumienność, zaangażowanie w rozwój biblioteki
  • Kreatywność, silna motywacja do pracy
  • Wysoka kultura osobista, komunikatywność

Zakres zadań wykonywanych na stanowisku pracy:

• Obsługa czytelników (bieżące zamówienia czytelników, wypożyczanie, przyjmowanie zwrotów, monitorowanie wypożyczeń i terminowości zwrotu itp.)
  • Katalogowanie zbiorów w programie bibliotecznym „Mateusz”
  • Opracowywanie zakupionych zbiorów do wypożyczania
  • Organizacja form pracy z czytelnikiem mających na celu popularyzowanie książki oraz czytelnictwa
  • Współudział w organizowaniu działalności edukacyjno-kulturalnej (prowadzenie i organizowanie lekcji bibliotecznych, warsztatów, spotkań, dni książki i kultury różnych krajów itp.)
  • Gromadzenie, opracowywanie, przechowywanie i ochrona materiałów bibliotecznych
  • Prowadzenie dokumentacji bibliotecznej
  • Inne prace związane z działalnością biblioteki.

Warunki zatrudnienia:

• Zatrudnienie od 1 lutego 2020 roku. Przewiduje się zawarcie umowy o pracę na okres próbny. Jeżeli pracownik spełni wymagania pracodawcy związane
    z określonym stanowiskiem, po zakończeniu okresu próbnego zostanie zawarta umowa o pracę.
  • Pełny wymiar pracy (1 etat)
  • Praca w godzinach 10.00-18.00

Wymagane dokumenty:

• list motywacyjny
  • curriculum vitae
  • kwestionariusz osobowy
  • kopie dokumentów potwierdzających wykształcenie i kwalifikacje

Prosimy o dopisanie i podpisanie następującej klauzuli do CV i listu motywacyjnego:
 „Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych przez Miejsko-Gminą Bibliotekę Publiczną w Wyśmierzycach z siedzibą : ul. Mickiewicza 75, 26-811 Wyśmierzyce, dla potrzeb niezbędnych do realizacji procesu rekrutacji zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych (RODO) Dz. U. UE.L.2016.119.1 z dnia 4 maja 2016 r.)”.

Osoby zainteresowane podjęciem pracy na ww. stanowisku prosimy o dostarczenie  wymaganych dokumentów na adres biblioteki, w kopercie podpisanej imieniem i nazwiskiem kandydata  z dopiskiem  „Oferta pracy”.

Adres: Miejsko-Gminna Biblioteka Publiczna w Wyśmierzycach, ul. Mickiewicza 4,
26-811 Wyśmierzyce (biblioteka mieści w budynku Publicznej Szkoły Podstawowej
w Wyśmierzycach)

Zgłoszenia są przyjmowane do 24 stycznia 2020 roku.

Dokumenty, które zostaną dostarczone po upływie wyżej wymienionego terminu lub w inny sposób niż określony w ogłoszeniu nie będą rozpatrywane.

Biblioteka zastrzega sobie prawo do zaproszenia na rozmowę kwalifikacyjną wybranych kandydatów, którzy zostaną wyłonieni  na podstawie analizy dokumentów aplikacyjnych. Wybrane osoby zostaną poinformowane o terminie rozmowy kwalifikacyjnej telefonicznie lub e-mailem.

Biblioteka zastrzega sobie prawo do powiadomienia o podjętej decyzji w sprawie obsadzenia stanowiska jedynie wybranego kandydata.

Biblioteka zastrzega sobie  prawo do podpisania umowy na okres próbny z osobą , które  nie posiada wykształcenia  bibliotekarskiego, praktyk lub szkoleń związanych z zadaniami  biblioteki. Osoba ta zostanie skierowana na szkolenia związane z  działalnością biblioteki.

Biblioteka zastrzega sobie również możliwość nie podpisania umowy z żadnym
z kandydatów.

1. Część informacyjna

Zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia
27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) informujemy, że:

1. Administratorem Pani danych osobowych jest Miejsko-Gminna Biblioteka Publiczna
    w Wyśmierzycach  z siedzibą  przy ul. Adama Mickiewicza 75, 26-811 Wyśmierzyce.
  2. Kontakt z inspektorem ochrony danych osobowych: iod@wysmierzyce.pl
  3. Przetwarzanie Pani/Pana danych osobowych jest niezbędne do wypełnienia obowiązku prawnego przez Administratora danych związanego z podjęciem działań przed zawarciem umowy o pracę. Przetwarzanie danych odbywa się na podstawie art. 6 ust. lit. a) c) oraz art. 9 ust. 2 lit. a ) RODO oraz przepisów określonych w szczególności w art. 221 , 229 w zw. z art. 94 pkt 9a i 9b ustawy z dnia z dnia 26 czerwca 1974 r. Kodeks pracy, Rozporządzenia Ministra Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej z dnia 10 grudnia 2018r. w sprawie dokumentacji pracowniczej, Rozporządzenia Ministra Zdrowia i Opieki Społecznej z dnia 30 maja 1996 r. w sprawie przeprowadzania badań lekarskich pracowników, zakresu profilaktycznej opieki zdrowotnej nad pracownikami oraz orzeczeń lekarskich wydawanych do celów przewidzianych w Kodeksie pracy.
  4. Brak zgody, o której mowa w art. 221 § 1 Kodeksu pracy, lub jej wycofanie, nie będzie podstawą do niekorzystnego traktowania osoby ubiegającej się o zatrudnienie lub pracownika, a także nie będzie powodować wobec nich jakichkolwiek negatywnych konsekwencji, zwłaszcza nie będzie stanowić przyczyny uzasadniającej odmowę zatrudnienia, wypowiedzenie umowy o pracę lub jej rozwiązanie bez wypowiedzenia przez pracodawcę.
  5. Pozyskane od Pani/Pana dane osobowe mogą być przekazywane:
  1. podmiotom przetwarzającym je na zlecenie ADO, oraz
  2. organom lub podmiotom publicznym uprawnionym do uzyskania danych na podstawie obowiązujących przepisów prawa, np. sądom, organom ścigania lub instytucjom państwowym, gdy wystąpią z żądaniem, w oparciu o stosowną podstawę prawną.
  1. Okres przetwarzania Pani/Pana danych osobowych jest uzależniony od celu w jakim dane są przetwarzane. Okres, przez który Pani dane osobowe będą przechowywane jest obliczany w oparciu o następujące kryteria:
  1. przepisy prawa, które mogą nas obligować do przetwarzania danych przez określony czas, w tym okresem wynikającym z rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 18 stycznia 2011 r. w sprawie instrukcji kancelaryjnej, jednolitych rzeczowych wykazów akt oraz instrukcji w sprawie organizacji i zakresu działania archiwów zakładowych (Dz. U. Nr 14 poz. 67),
  2. okres, który jest niezbędny do obrony naszych interesów;
  1. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści danych osobowych, prawo do ich sprostowania oraz w zakresie wynikającym z przepisów - do usunięcia, jak również prawo do ograniczenia przetwarzania;
  2. przysługuje Pani prawo wniesienia skargi do Urzędu Ochrony Danych Osobowych, jeśli Pani/Pana zdaniem, przetwarzanie Pani danych osobowych - narusza przepisy prawa.

ZAŁĄCZNIKI